Doğalgazda fiyat savaşları Türkiye’yi merkez yapar
Sözcü Gazetesi | 01 Ekim 2016
Sayime Başçı |
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ekim ayında Türkiye’ye resmi ziyaret yapacağının açıklanmasının ardından, gözler yeniden doğalgaz anlaşmalarına çevrildi. Petrol üreticileri de dahil olmak üzere tüm dünyanın rotası doğalgaz ve yenilenebilir enerji kaynaklarına çevirdiğini aktaran Bosphorus Energy Club Başkanı Mehmet Öğütçü, “Doğalgazda fiyat savaşları başladı. Rusya, İsrail, Irak ve İran Türkiye’ye gaz satmak istiyor ancak talep sınırlı. Türkiye akıllı kontratlar e reexport seçeneği ile piyasanın liberalleşmesinin ardından merkez olabilir. Putin’in Türkiye ziyaretinde boru hattı anlaşmaları ile birlikte fiyat indirimi de gündeme gelebilir açıklamasını yaptı.
Enerji pisasasındaki son gelişmeleri dün İstanbul’da düzenlenen basın toplantısı ile değerlendiren Mehmet Öğütçü, Türkiye’nin doğalgaz talebinin düştüğünü ve Rusya’ya olan bağımlılığını bitirmeye çalıştığını dile getirdi. Öğütçü, “Herkes gaz satmak istiyor ama talep sınırlı. Bu durumda Türkiye’nin akıllı bir stratej izlemesi gerekiyor. Arz fazlası Türkiye’nin zararına olmayacak” diye konuştu.
Putin’in Türkiye ziyaretinde siyasi müzakerelerin öne çıkarılabileceğini kaydeden Öğütçü, Putin’i bir satranç ustası olarak tanımlayıp, “Ruslar bu işi çok iyi biliyor. Normal şartlarda görüşmelerde kıran kırana bir müzakere olması gerekiyor. Burada, enerji yönetiminin Rusya’dan alınan doğalgaz için ikinci bir indirim müjdesini alması gerekiyor.”